Τη συνεχή της ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγορών μικρότερων εταιρειών, σχεδιάζει η Entersoft, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας κατά την ενημέρωση αναλυτών για την οικονομική χρήση του 2021 που έκλεισε με άνοδο 45% στα έσοδα και 53% στην λειτουργική κερδοφορία.
“Στόχος μας είναι να διπλασιαστούμε ως εταιρεία μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Θα κοιτάξουμε να το κάνουμε αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται… οι εξαγορές όμως θέλουν χρόνο για να έχουν αποτέλεσμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft, Αντώνης Κοτζαμανίδης.about:blankRemaining Time-0:21FullscreenMute
Ο επικεφαλής της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής σημείωσε ότι η ανάπτυξη θα είναι σταθερή άνω του 20% τα επόμενα χρόνια και θα προέρχεται κατά 50% οργανικά και κατά 50% από εξαγορές εταιρειών. “Κάθε λίγους μήνες ανακοινώνουμε και μια νέα συμφωνία εξαγοράς. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με μια σειρά μικρότερων εταιρειών και ελπίζουμε ότι θα έχουμε νέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη της Entersoft, η εταιρεία διαθέτει ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 10,3 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού αν και εφόσον χρειαστεί για την υλοποίηση μεγαλύτερων εξαγορών. Στόχος είναι η ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία η οποία σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμανίδη παρουσιάζει ισχυρές προοπτικές.
“Ειδικά για το εξωτερικό, φεύγει η προσοχή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στρέφεται στις αγορές της Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Ειδικά στη Ρουμανία βρισκόμαστε κοντά στο να έχουμε μια σημαντική παρουσία. Πιστεύουμε ότι μια ή δύο εξαγορές μπορούν να μας καταστίσουν σημαντικό παίκτη στη Ρουμανία, είναι μια σημαντική αγορά εκτός Ελλάδας”, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Entersoft, Γρηγόρης Τσούρτος.
Σημειώνεται πως την προηγούμενη χρονιά η Entersoft κατέγραψε αύξηση εσόδων 45%, η οποία προήλθε κατά το ήμισυ από οργανική ανάπτυξη και κατά το ήμισυ από τις εξαγορές των Optimum και Wedia. Στο μεταξύ η εταιρεία προχώρησε στην ίδρυση κέντρου υλοποίησης λογισμικού στην Πάτρα αλλά και στη Λάρισα μετά την εξαγορά της εταιρείας LogOn.
“Είναι δεδομένο πως όσο μεγαλώνουμε θα χρειαστούμε και περισσότερο προσωπικό. Για αυτό προχωράμε και στην ανάπτυξη κέντρων σε πόλεις εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, για να αυξήσουμε τις πηγές ανθρώπινου δυναμικού πέρα από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα”, ανέφερε ο κ. Κοτζαμανίδης.
Μια αγορά 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικές αγοράς τα επόμενα χρόνια ο κ. Κοτζαμανίδης σημείωσε ότι από το νέο ΕΣΠΑ αναμένονται 400 εκατ. ευρώ για την επιδότηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και το πρόγραμμα των 180 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτεί με voucher την αγορά επιχειρησιακού λογισμικού. “Δεδομένου πως μιλάμε για επιδοτήσεις του 50% των επενδύσεων δυνητικά δημιουργείται μια αγορά 1,2 δισ. ευρώ στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πέραν των νέων εξαγορών, η εταιρεία συνεχίζει τις επενδύσεις σε νέα προϊόντα για Business to Business eCommerce αλλά και για απαιτητικά Business to Consumer (B2C eShops) σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα Backoffice CRM και Analytics προϊόντα της. Ταυτόχρονα η Entersoft επενδύει σε νέο προϊόν για τη Διαχείριση Προσωπικού, Ωρομέτρησης και Μισθοδοσίας και ετοιμάζει την είσοδό της στην ανερχόμενη αυτή αγορά με τα πρώτα έσοδα από τις νέες δραστηριότητες να αναμένονται στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Η αγορά της Ρουμανίας
Αναφερόμενος στην αγορά της Ρουμανίας ο κ. Κοτζαμανίδης εκτίμησε πως διαθέτει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και παρόμοια χαρακτηριστικά μ’ αυτά της χώρας μας. “Η αγορά της Ρουμανίας είναι περίπου στο 70% της Ελλάδας, αλλά είναι πολυδιασπασμένη. Μας θυμίζει την Ελλάδα πριν την εποχή του ευρώ και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια”, τόνισε.
Η Entersoft την προηγούμενη χρονιά προχώρησε στην πρόσληψη συμβούλου που διερευνά τη Ρουμανική αγορά και πλέον βρίσκεται σε συζητήσεις με μια σειρά από δυνητικούς στόχους εξαγοράς. “Πιστεύουμε πως οι συζητήσεις θα έχουν καταλήξει μέσα στο εξάμηνο και αν κλείσουμε την πρώτη συμφωνία θα προχωρήσουμε και σε άλλες τόσο στη Ρουμανία όσο και στη Βουλγαρία”, σημείωσε ακόμη ο κ. Κοτζαμανίδης.
Όπως έγινε γνωστό χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί τη διανομή μερίσματος 0,09 λεπτά ανά μετοχή, αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης περιόδου.
Πηγή: capital