Την εστία… που έβαλε φωτιά στους στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου αποτυπώνει ένα γράφημα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Αφορά την πορεία της μεσοσταθμικής τιμής εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας. Χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022. Οι επίμαχοι μήνες είναι εκείνοι που ξεκινούν από τον Ιούνιο του περασμένου έτους οπότε και η μεσοσταθμική τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 21,1 ευρώ ανά MWh. Τότε ξέσπαγε η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ε.Ε. με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει και τις τιμές εισαγωγής του συγκεκριμένου καυσίμου στην Ελλάδα. Έτσι φτάσαμε τον περασμένο μήνα με το κοντέρ… να σπάει κάθε ρεκόρ και το φυσικό αέριο να εισάγεται με μεσοσταθμική τιμή στα 98,3 ευρώ ανά MWh. Άρα στο διάστημα αυτό το κόστος πενταπλασιάστηκε. Σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα (15,2 ευρώ/MWh) η τιμή του φυσικού αερίου σχεδόν εξαπλασιάστηκε.
Με δεδομένο το ό,τι μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου το 40%, προέρχεται από το φυσικό αέριο η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ακολούθησε φρενήρη πορεία, όπως φαίνεται και από το γράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΡΑΕ.
Πάντως, στα αξιοπρόσεκτα της πορείας των τιμών είναι και το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου. Αν και σε ένα μήνα η τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 50% από τα 65,3 στα 98,3 ευρώ ανά MWh εντούτοις την ίδια περίοδο η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος υποχώρησε, έστω και οριακά κατά 3,4%. Η μέση τιμή έκλεισε στα 227.30 ευρώ/MWh από 235,38 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο.
Πηγές της αγοράς αποδίδουν την αντίστροφη πορεία στο γεγονός ό,τι η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτούργησε με δεδομένη και τη δομή της – η ΔΕΗ διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού μίγματος έναντι των ανεξάρτητων παραγωγών – ανταγωνιστικά.
Επιπλέον, τον Ιανουάριο υπήρχε και αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ με αποτέλεσμα την περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Πηγή: οικονομικός ταχυδρόμος