Το φθινόπωρο θα παρουσιασθεί ο οδικός χάρτης για τις συλλογές συμβάσεις – Κεντρικό αίτημα η επαναφορά τους
Την έναρξη διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους εντός των επομένων μηνών θα ενθαρρύνει η κυβέρνηση με απώτερο στόχο την ενίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων σαράντα ετών.
Αντικείμενο του διαλόγου είναι ο σχεδιασμός ενός «οδικού χάρτη» ενδυνάμωσης των συμβάσεων έτσι ώστε να αυξηθούν και να καλύπτουν το 80% τω εργαζομένων από το 28% – 30% που είναι σήμερα. Σημειωτέον ότι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποτέλεσε και το κεντρικό αίτημα της χθεσινής 24ωρης γενικής απεργίας της ΓΣΣΕ και της ΑΔΕΔΥ.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», δηλώνει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Νίκη Κεραμέως.
Επισημαίνει ότι η πολιτεία θα ενθαρρύνει τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων, δίνοντας κίνητρα, ωστόσο – προσθέτει πως «οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να καθίσουν μαζί μας στο ίδιο τραπέζι και συζητήσουμε».
Οι συζητήσεις αυτές θα πρέπει να ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς η δεσμευτική υποχρέωση παρουσίασης του οδικού χάρτη εκπνέει το ερχόμενο φθινόπωρο οπότε θα πρέπει να παρουσιασθούν τα βήματα για την βελτίωση (τροποποίηση) του σημερινού καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Οι αλλαγές
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα αφορούν τόσο τους όρους και τις προϋποθέσεις για την κήρυξη μιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως γενικώς υποχρεωτικής, ώστε να εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου, όσο και τη δομή και τον ρόλο των Μητρώων Συνδικαλιστικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων, καθώς οι ισχύουσες διατάξεις λειτουργούν ως αντικίνητρο επέκτασης μιας Σύμβασης.
Με άλλα λόγια επανεξετάζεται το 51% της εργοδοτικής εκπροσώπησης, ως προϋπόθεση για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και συζητείται η μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ισχύς μιας κλαδικής σύμβασης σε όλους τους εργαζόμενους.
Πάντως στην τελική επιλογή των παρεμβάσεων αναμένεται να ληφθούν υπόψη από το υπουργείο Εργασίας και οι προτάσεις που θα υποβάλουν τόσο η ΓΣΕΕ (εφόσον δεχθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία), όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις.
Στο υπουργείο Εργασίας αποφεύγουν να δεσμευτούν για την πλήρη επιστροφή του νομικού καθεστώτος των συμβάσεων, όπως αυτό ίσχυε πριν το 2012, ούτε φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν στην άρση όλων των περιορισμών, ώστε να λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να «αναπνεύσουν» οι κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες – κατ’ ουσίαν – παραμένουν ανύπαρκτες.
Αρκεί να αναφέρουμε πως το 2024 υπεγράφησαν ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις, ενώ από τις 205 επιχειρησιακές συμβάσεις που συμφωνήθηκαν, επήλθαν αυξήσεις μισθών μόλις 2%.
Πηγή: www.ot.gr