Τι φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με την καθιέρωση ελάχιστου φορολογητέου – τεκμαρτού εισοδήματος φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάζουν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης.
Το νέο σύστημα βάζει τέλος στα εισοδήματα «φτώχειας» που εμφανίζουν σήμερα στην Εφορία οι περισσότεροι επαγγελματίες καθώς καθιερώνεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Το εισόδημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 10.920 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ετήσιο μικτό εισόδημα ενός εργαζόμενου του ιδιωτικού τομέα ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ το μήνα για 14 μήνες (780×14=10.920 ευρώ). Με την εφαρμογή της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας και συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και 22% για το επόμενο κλιμάκιο εισοδήματος, ο ελάχιστος φόρος που προκύπτει για το ελάχιστο εισόδημα των 10.920 ευρώ φθάνει τα 1.102,40 ευρώ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ όσοι δηλώνουν συστηματικά χαμηλά εισοδήματα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι μαχητό. Αυτό σημαίνει πως εφόσον ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αποδείξει με στοιχεία πως το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο, θα φορολογηθεί για το μικρότερο εισόδημα.
«Δεν μπορεί οι εργοδότες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν, οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό» σχολίασε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής καταγγελιών της ΑΑΔΕ προσθέτοντας ότι είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, που αφορά το σύνολο φυσικά της κοινωνίας αλλά και όλους εκείνους τους πολλούς πάντως ελεύθερους επαγγελματίες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους.
Οι φορο-αλλαγές
Οι φορο-αλλαγές εξετάζεται να εφαρμοστούν από τα εισοδήματα του 2023 τα οποία θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2024 ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται ο χρόνος κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος των 650-1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό το τέλος επιτηδεύματος θα αρχίσει να «σβήνει» σταδιακά από το 2025 μέχρι την οριστική κατάργησή του το 2027. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος να έρθει νωρίτερα προκειμένου να περιοριστούν τυχόν αντιδράσεις από τις αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των επαγγελματιών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σχεδόν 8 στους 10 επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.920 ευρώ. Συγκεκριμένα σε σύνολο 676.000 ΑΦΜ ελευθέρων επαγγελματιών, ποσοστό 32,7% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ένα επιπλέον ποσοστό 25,5% δηλώνει εισόδημα έως 5.000 ευρώ και υπάρχει και ένα ποσοστό 20% το οποίο δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.920 ευρώ. Δηλαδή, 221.000 επαγγελματίες δηλώνουν μηδενικά αποτελέσματα ή ζημιές, ενώ 172.000 δηλώνουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ. Από 5.000 ευρώ έως και 10.920 ευρώ δηλώνουν 148.000 επαγγελματίες, ενώ μόλις 135.200 δηλώνουν πάνω από 10.920 ευρώ.
Εκτός από τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των επαγγελματιών, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη θέσπιση χρηματικής αμοιβής έως 3.000 ευρώ για τους φορολογούμενους που καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής “Appodixi” η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να σκανάρουν με το κινητό τηλέφωνό τους τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις και να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τη γνησιότητα τους. Η οικονομική επιβράβευση καθιερώνεται αρχικά για τις καταγγελίες που γίνονται στην εφαρμογή Appodixi και σε δεύτερο χρόνο θα εφαρμοστεί και για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφάνειας στην νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περισσότεροι από 215.000 φορολογούμενοι έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή Appodixi στο κινητό τους με τις καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για αποδείξεις να υπερβαίνουν τις 135.000 εκ των οποίων 75.000 είναι ανώνυμες και 55.000 επώνυμες.
Επίσης στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής όπως:
– Υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων και καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA.
– Επέκταση των POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς.
– Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου αποστολής.
– Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
– Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
Πηγή:ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ