Υποβολή ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων εταιρικής χρήσης 2022 από νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα για τις ανάγκες Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Επιχειρήσεων
Με σημερινή της ανακοίνωση η ΤτΕ υπενθυμίζει την πρόσφατη αλλαγή σχετικά με την προθεσμία υποβολής των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
Αναλυτικά:
Η υποβολή των στοιχείων πραγματοποιείται εντός 20 ημερών από την έγκρισή τους από τη γενική συνέλευση του νομικού προσώπου.
Η υποβολή είναι αναγκαία για τη διενέργεια πιστοληπτικών αξιολογήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος για σκοπούς πιστοδοτικών πράξεων του Ευρωσυστήματος.
Οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις διενεργούνται κυρίως για χρήση του Ευρωσυστήματος στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση.
Το τελικό αποτέλεσμα των αξιολογήσεων δεν διατίθεται σε τρίτους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος υπενθυμίζει την υποχρέωση υποβολής των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων εταιρικής χρήσης 2022 από τα νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εντός είκοσι (20) ημερών από την έγκρισή τους από την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Πράξη Διοικητή Αριθ. 2682/03-06-2019, όπως τροποποιήθηκε με τη Πράξη Διοικητή Αριθ. 2690/12.4.2023.
Ειδικότερα, τα νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, οι κινητές αξίες των οποίων έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, υποχρεούνται να υποβάλλουν τα ως άνω στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος ταυτόχρονα με την κατά το ν. 3556/2007 δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής τους έκθεσης στην οικεία αγορά αξιών. Η υποβολή των ως άνω στοιχείων είναι αναγκαία, μεταξύ άλλων, για τη διενέργεια πιστοληπτικών αξιολογήσεων από το Εσωτερικό Σύστημα Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Επιχειρήσεων (ΕΣΠΑΕ) της Τράπεζας της Ελλάδος για σκοπούς πιστοδοτικών πράξεων του Ευρωσυστήματος.
Για τις επιχειρήσεις που συντάσσουν τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) έχουν αναρτηθεί στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος τα αναθεωρημένα υποδείγματα προς υποβολή για την εταιρική χρήση 2022, μαζί με τις τεχνικές οδηγίες. Τα νέα υποδείγματα είναι προσαρμοσμένα σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority – ESMA) για την παροχή επιπλέον πληροφόρησης σχετικά με τις περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες.
Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Γραφείο Ισολογισμών της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αρμόδιο για τη συλλογή εξειδικευμένης στατιστικής πληροφόρησης για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία των νομικών προσώπων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Πράξη Διοικητή Αριθ. 2682/03-06-2019. Επισημαίνεται ότι η ζητούμενη εξειδικευμένη στατιστική πληροφόρηση έχει σκοπό όχι μόνον την κάλυψη τακτικών και έκτακτων αναγκών ανάλυσης, αλλά και την υποστήριξη της άσκησης νομισματικής πολιτικής για την παροχή ρευστότητας στα Πιστωτικά Ιδρύματα, και συμβάλει στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ).
Περισσότερες πληροφορίες:
Ή Τράπεζα της Ελλάδος, από την 1η Απριλίου2023, εφαρμόζει το Εσωτερικό Σύστημα Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Επιχειρήσεων (ΕΣΠΑΕ-GR ICAS), σε αντικατάσταση της πιστοληπτικής διαβάθμισης τρίτων φορέων (RTs).Το ΕΣΠΑΕ (GR ICAS) έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως αποδεκτό σύστημα πιστοληπτικής αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχείων (και ειδικότερα των δανειακών απαιτήσεων) που γίνονται αποδεκτά ως ασφάλεια για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος (Eurosystem credit assessment framework – ECAF) σύμφωνα με τα κριτήρια καταλληλότητας του πλαισίου άσκησης νομισματικής πολιτικής. Το τελικό αποτέλεσμα των πιστοληπτικών αξιολογήσεων δεν διατίθεται σε τρίτους, η δε πιστοληπτική αξιολόγηση διενεργείται κυρίως για χρήση του Ευρωσυστήματος, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της απρόσκοπτης πρόσβασης των επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.
Πηγή: Taxheaven