Προς παράταση η απόσυρση των ΕΑΦΔΣΣ εως την 31η. Οκτωβρίου.
Στην διαδικτυακή εκδήλωση της ΠΑΕΛΟ που διοργανώθηκε την Πέμπτη, 19.10.2023 μίλησαν ο Υφυπουργός Οικονομικών Χ.Θεοχάρης καθώς και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής.
Ο Υφυπουργός ανέφερε σχετικά με το κλείδωμα των δηλώσεων με βάση τα όσα έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA αλλά και τα πρόστιμα της μη διαβίβασης:
«Θέλουμε να κλειδώσουμε τις δηλώσεις του ΦΠΑ αρχικά και τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε δεύτερο χρόνο, με αυτό τον τρόπο πλησιάζουμε πάρα πολύ κοντά στους στόχους μας, χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα, μόνο στο τέλος εάν χρειαστεί θα τα ενεργοποιήσουμε. Δηλαδή εάν δούμε ότι η συμμόρφωση έχει φτάσει στο 95% για το τελευταίο 5% μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ενδεχομένως και κάποια πρόστιμα ώστε να μην έχουμε υποχρεώσεις που κάποιοι τις τηρούν και κάποιοι δεν τις τηρούν Θεωρώ ότι αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική στροφή, είμαστε ήδη εκεί που θέλουμε χοντρικά στα έσοδα, βλέποντας τα στοιχεία για το ΦΠΑ είμαστε σε ίδιο επίπεδο η με παραπάνω έσοδα στο 93% των περιπτώσεων σύμφωνα με τις τελευταίες υποβολές, άρα είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο. Στα έξοδα είμαστε ακόμα κάπως μακριά από αυτό που θα θέλαμε, ξέρουμε είναι είναι πιο δύσκολο. Φτάνουμε στο 65% περίπου της συμμόρφωσης, που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε μια δουλειά σχετικά γρήγορα για να ξεπεράσουμε το 90% που θα ήταν ένας λογικός στόχος».
Ο κος Θεοχάρης σημείωσε επίσης ότι:
«Θέλουμε να προκρίνουμε το κλείδωμα των δηλώσεων στο βαθμό που πετυχαίνουμε την άμεση συμμόρφωση, μακάρι να μην χρειαστούν και τα πρόστιμα. Επειδή ξέρουμε ότι το κλείδωμα των δηλώσεων στην πράξη θα φέρει τη συμμόρφωση θέλουμε να το αφήσουμε να λειτουργήσει για κάποιο χρονικό διάστημα για κάποιες λίγες δηλώσεις έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους να συμμορφωθούν πριν πάμε σε ποιο αυστηρά μέτρα».
Τέλος πρόσθεσε ότι:
«Ο ρόλος του λογιστή γίνεται ακόμη πιο σημαντικός, θέλουμε να φύγει η χαζή δουλειά, ο ρόλος του λογιστή θα πρέπει να γίνει όλο και πιο σωστός για να ασκεί τα καθήκοντά του και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, υπέρ του πελάτη του και της επιχείρησης. Γι’ αυτό θέλουμε και κάνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις, ώστε να αυξηθεί η φιλικότητα και η ευκολία και οι δυνατότητες να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις των λογιστών χωρίς να πιέζονται ώστε να αφήνει και χρόνο και καθαρό μυαλό ώστε να κάνετε σωστά τη σοβαρή δουλειά. Θα έρθουμε, και το έχω ζητήσει από την ΑΑΔΕ, να δούμε και τρόπους αυτοματοποίησης των χαρακτηρισμών. Δηλαδή να έρθει το ίδιο το σύστημα να σου αυτοχαρακτηρίζει την δαπάνη και μετά να είναι στη διακριτική ευχέρεια του λογιστή να διορθώνει τους χαρακτηρισμούς σε περίπτωση που είναι λανθασμένοι. Αυτό είναι κάτι που το εξετάζει η ΑΑΔΕ. Η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να διορθωθούν τα bugs και τα προβλήματα που δεν σας αφήνουν να μπορείτε να κάνετε τις δηλώσεις, γιατί από τη στιγμή που θα τις κλειδώσουμε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι 100% ότι σε κάθε ειδική περίπτωση, ότι και να έχετε μπροστά σας, μπορείτε να υποβάλετε τις δηλώσετε του ΦΠΑ και ό,τι άλλο χρειάζεται. Αυτό είναι το κρίσιμο σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη φάση θα έρθουν να κόψουμε και να διορθώσουμε τη γραφειοκρατία.
Μέχρι τέλος του έτους η συμφωνία που κάναμε με την ΑΑΔΕ είναι διόρθωση όλων των προβλημάτων ώστε να μπορείτε να κάνετε τις δηλώσεις του ΦΠΑ αρχικά, και μετά το Ε3 χωρίς πρόβλημα, κλείδωμα αμέσως μετά όλων των συστημάτων.
Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε τα εξής:
«Σιγά σιγά πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα, να φέρουμε δηλαδή στα ίδια myDATA και δηλώσεις, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να δούμε τις όποιες διαφορές λογιστικής που υπάρχουν. Έχουν μαζευτεί κάποια θέματα. Καταλαβαίνω ότι με το ζήτημα των εξόδων, ενώ έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν μέχρι τώρα για τον χαρακτηρισμό τους, υπάρχουν ακόμα κάποια κενά, κυρίως στην πλευρά των λογιστών που δεν ξέρω εάν έχουνε καταφέρει να ενημερωθούν όλοι, πρέπει όμως και εκείνοι να επισπεύσουν, γενικά όπως έχετε καταλάβει το myDATA είναι ένα εργαλείο πάρα πολύ σημαντικό και για την καθημερινότητα των επιχειρήσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, έχει ανέβει πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα την πολιτική ο τρόπος που θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα, δηλαδή τα έσοδα που δηλώνονται να μην είναι λιγότερα από τα έσοδα που βλέπουμε στο myDATA, τα έξοδα να μην είναι περισσότερα από αυτά που βλέπουμε στο myDATA, και όσοι ακόμα δεν έχουν μπει και δεν διαβιβάζουν τα δεδομένα ενώ έχουν υποχρέωση, πλέον θα υπάρξουν σιγά σιγά και αντίστοιχες κυρώσεις , όχι για κανέναν άλλο λόγο γιατί όσοι δεν εκπληρώνουν αυτή την υποχρέωση ταλαιπωρούν και τους υπόλοιπους οι οποίοι αναγκάζονται να περάσουν εκείνοι τις δαπάνες τους με χειρόγραφο τρόπο.
Αυτό που αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα και θα σας έλεγα είναι να κλείσουμε όλες τα κενά που μπορεί να έχουμε αυτή τη στιγμή γιατί στα έσοδα έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό ταυτότητας myDATA και δηλώσεων ενώ στα έξοδα έχουμε αποκλίσεις, άρα εκεί πρέπει να δουλέψουμε πιο πολύ, να δούμε πιο είναι το κενό, καταλαβαίνω ότι ψηφιακά ό,τι ζητήθηκε για να μπορεί να γίνει ο χαρακτηρισμός έχει γίνει, ό,τι ζητήθηκε φτιάχθηκε και πλέον το μπαλάκι είναι σε εσάς τους λογιστές να ασχοληθείτε και να πιέσετε και λίγο τις επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι είναι σοβαρό».
Ο Διοικητής μετά από παρέμβαση του Γ. Χριστούπουλου ανέφερε ότι, «ρόλος του λογιστή εμείς δεν θέλουμε να είναι ο ρόλος του καταχωριτή των δαπανών. Ο ρόλος του λογιστή να κάνει τον χαρακτηρισμό των εξόδων και τον έλεγχο της συμφωνίας μεταξύ της λογιστικής και των φορολογικών υποχρεώσεων, όλη αυτή την επιστημονική δουλειά που πρέπει να κάνει.
Θέλουμε τους επιστήμονες να κάνουν την επιστημονική δουλειά και θέλουμε τη δουλειά η οποία δεν έχει επιστημονικές απαιτήσεις αλλά είναι καταχωριτική αν μπορούμε να την αποφύγουμε. Αν μπορεί να μην την κάνει κανένας είναι κέρδος».
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ έκλεισε προσθέτοντας: «Σε μια επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο στην πραγματικότητα, να μην ζητάμε από μια επιχείρηση να μας δείξει βιβλία όταν υπάρχει το myDATA. Υπάρχει λόγος σε έναν έλεγχο δηλαδή να πας να ζητήσεις από μια επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία να της πεις φέρε μου τα βιβλία σου όταν όλα τα δεδομένα είναι πάνω και να πρέπει να συζητάς εάν θα επιβάλεις πρόστιμο μη επίδειξης βιβλίων; Νομίζω κοινή λογική είναι αυτό που λέω. Από την πρώτη στιγμή λέμε ότι με την εφαρμογή αυτή αναβαθμίζεται ο ρόλος του λογιστή».
Πηγή: Taxheaven.gr